Sandplay Therapy – Terapia prin jocul cu nisip

Ce este?

Este o metoda de psihoterapie nondirectiva si nonverbala, care ajuta in procesul de vindecare a traumelor, anxietatilor sau a perioadei de doliu prin utilizarea simbolurilor reprezentate de figurinele in miniatura prezente in colectia psihoterapeutului, de apa si nisipul din ladita.
Procesul de creare a scenelor in ladita cu nisip, permite clientului să-şi exprime trairi profunde care nu pot fi constientizate si exteriorizate prin limbaj.
Mediul sigur reprezentat de ladita cu nisip si protectia asigurata de prezenta psihoterapeutului permit accesarea celor mai profunde emotii, conflicte sau probleme de personalitate ale clientului. Prin intermediul scenelor create in ladita cu nisip, ele pot fi percepute si reorganizate in cadrul procesului terapeutic astfel incat clientul sa isi poata atinge obiectivele terapeutice. Prelucrarea si constientizarea materialului emotional aduce o intelegere semnificativa si profunda a ceea ce suntem si a lumii in care traim, in diferite etape ale vietii, precum si o perceptie diferita a provocarilor din viata noastra.

Cui se adreseaza?

Terapia prin jocul cu nisip se adreseaza copiilor, de la varste foarte fragede (minim 3 ani), adultilor si adolescentilor. Fiecare persoana, adult sau copil, trebuie sa depaseasca obstacole, sa faca fata durerii si pierderilor din viata sa pentru a se putea  maturiza intr-un mod sanatos.
Terapia prin jocul cu nisip poate fi folosita ca adjuvant in formele de terapie verbala, impreuna cu hipnoza clinica ericksoniana, lucrul cu visul, terapia prin arta sau analiza tranzactionala. Uneori, clientul, adult sau copil, va utiliza exclusiv terapia prin jocul cu nisip în timpul sedintelor de terapie. Este întotdeauna alegerea clientului. De cele mai multe ori clienţii de orice vârstă devin mai creativi şi flexibili atunci când utilizeaza această metodă terapeutică.